Que és el digitalitzat 3D?

El digitalitzat 3D és l’obtenció d’un arxiu informàtic de la geometria d’un objecte.

L’arxiu conté una malla on reprodueix fidelment la forma i les dimensions de l’objecte digitalitzat, i aquesta es pot complementar amb un arxiu d’imatge per reproduir els colors de l’objecte

Digitalitzat 3D i Patrimoni

La digitalització 3D esta sent una revolució en el cultura i el patrimoni. Aquest sistema permet crear registres digitals de jaciments, monuments i objectes en tres dimensions.

La creació d’aquests registres facilita el monitoratge, l’estudi i la divulgació de la cultura.

També es poden crear facsímils a partir dels objectes digitalitzats tant pel seu estudi com per la seva exposició.

Com digitalitzem en 3D?

A DIM 3D usem la fotogrametria per digitalitzar en 3D.

La fotogrametria és la tècnica que té per objectiu l’estudi i la definició amb precisió de la forma, les dimensions i la posició en l’espai d’un objecte qualsevol, usant essencialment mesures fetes sobre una o varies fotografies de l’objecte.
Vikipèdia

A DIM 3D usem dossistemes per realitzar la fotogrametria. Per un costat, amb càmeres digitals realitzem fotografies des de tots els angles possibles de l’objecte, posteriorment processem aquestes imatges per obtenir el digitalitzat en 3D de l’objecte.

Per l’altre costat usem l’escànner de llum estructurada: Shining 3D EinSanc-Pro. Gracies a ell podem obtenir digitalitzats 3D de major qualitat reduint el temps de treball. Aquest aparell projecta un patró de llum sobre l’objecte, la font de llum és un LED de llum blanca.

Els pros de la fotogrametria és que és un mètode no invasiu. Requereix d’una mínima manipulació de l’objecte i solament se l’hi ha de fer fotografies.

Els contres de la tècnica és la dificultat de processar bé els objectes negres, els transparents i els reflectants.